startsidan


Allvis giftemål Balders död Fenrisulven fängslas
Frej är kär Frejas smycke Hur Sleipner kom till
Iduns äpplen Lokes vad med Brokk Mjölner är stulen
Människobarnen Nibelungeguldet Oden besöker Vavtrudner
Oden offrar sitt öga Ragnarök Sagan om Rig
Sigurd Fafnesbane Skaldemjödet Skapelsen
Tor och färjekarlen Tor och Geiröd Tor och Rungner
Tors fiske Utgårdaloke Vanakriget
Vörlund Smed Ägirs ölgille

Tor och Rungner

En dag red Oden omkring på Sleipner i Jotunheim. Jätten Rungner fick syn på honom och ropade att hans egen häst Gullfaxe var mycket snabbare och föreslog att de båda skulle rida ikapp. Oden gick med på detta och de satte både sitt huvud som insats. Detta var inte speciellt dåraktigt av Oden då han visste att Sleipner var snabbast i världen. Oden vann, men den efterföljande jätten var så arg att han inte ens märkte att de kommit innanför Asgårds murar. Eftersom de ändå var där ansåg Oden att han likväl kunde bjuda in Rungner på några öl. Freja bar fram ölet åt honom i det stora hornet som Tor brukade använda. Rungner drack snabbt ur hornet och krävde mer. Efter en stund var han riktigt berusad och började skryta om att han kunde lyfta upp hela Valhall och ta med det hem om han ville. Han skulle slå ihjäl alla asar utom Siv och Freja, dem tänkte han ta med till Jotunheim för att gifta sig med dem.

Gudarna började då tröttna på Rungners skrävlande och ropade på Tor, som strax dök upp och hotade att krossa Rungner med sin hammare. Genast började Rungner reta Tor för att han hotade en obeväpnad. Rungner utmanade istället Tor till holmgång på avtalad tid vid Grotunagard, precis vid Jotunheims gräns. När Rungner kommit hem började alla jättarna bygga på en medhjälpare till Rungner. Han byggdes av lera, blev nio mil hög med tre mils bredd över bröstet. De gav honom liv med ett riktigt hästhjärta och kallade honom Mörkkurkalve. När dagen var kommen for Tor iväg på sin åskvagn. Han hade skickat den skicklige löparen Tjalve i förväg för att se om Rungner hade hittat på några dumheter. När Tjalve kom fram såg han Rungner stå beredd med sin stenblockssköld framför sig och sin oskaftade flintsten över axeln färdig att slungas.

Tjalve talade då om för honom att detta var inget bra sätt att möta Tor på, ty han anfaller alltid underifrån. Jätten lade då sin stensköld på marken och ställde sig på den. I samma ögonblick kom Tor farande och den väldige Mörkkurkalve blev så rädd att han lät sitt vatten. Men Rungner kastade flintsten samtidigt som Tor kastade sin hammare. De båda vapnen slog ihop i luften med en öronbedövande smäll. Mjölner smulade sönder flintstenen i tusentals flisor, fortsatte sin väg framåt, ty Mjölner träffar alltid sitt mål, och krossade slutligen Rungners skalle. Ett av flintasplittren trängde in i Tors huvud och han tappade balansen och föll. Den tunge Rungner landade med sitt ena ben rakt över Tor. Alla gudarna sprang fram och försökte lyfta bort benet, för man såg att Tors luft började ta slut.

Till slut hämtade man Magne, Tors blott tre dagar gamle son, född av jättinnan Järnsaxa. Magne lyfte lätt undan benet och sade att de skulle hämtat honom tidigare så kunde han ha tagit ihjäl Rungner med knytnävarna. Tor gav sin son Rungners nu ägarlösa häst Gullfaxe i belöning, trots Odens protester att den var för snabb för att ge till barn, en sådan gåva skulle passa bättre till en far. För att bli av med splittret gick Tor till Aurvandils trollkunniga hustru Groa för att be henne sjunga galdrar. När stenen började lossna ville Tor på något sätt visa sin glädje så han sa att han stött på hennes man Aurvandil samma dag och att han var på väg hem. Detta skulle han inte sagt för Groa blev så glad att hon glömde alla galdrar. Och splittret blev kvar i Tors huvud.

Relaterade länkar: Aurvandil Freja Groa Grotunagard Gullfaxe Jotunheim Magne Mjölner Mörkkurkalve Oden Rungner Sleipner Tjalve Tor

Styr din egen vikingavärld! Viking Village Sticker Picture 55:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe