startsidan


Allvis giftemål Balders död Fenrisulven fängslas
Frej är kär Frejas smycke Hur Sleipner kom till
Iduns äpplen Lokes vad med Brokk Mjölner är stulen
Människobarnen Nibelungeguldet Oden besöker Vavtrudner
Oden offrar sitt öga Ragnarök Sagan om Rig
Sigurd Fafnesbane Skaldemjödet Skapelsen
Tor och färjekarlen Tor och Geiröd Tor och Rungner
Tors fiske Utgårdaloke Vanakriget
Vörlund Smed Ägirs ölgille

Iduns äpplen

Det var en vanlig höstdag och Oden, Loke och Tor och hans människotjänare Tjalve och Röskva var ute och gick. De hade gått länge och inte ätit sedan frukost. Plötsligt såg de ett par feta kossor. Tor som var väldigt hungrig slaktade en av dem som de sedan stekte, men köttet verkade förbli rått hur länge det än låg i elden. Det var en jätte som hette Tjatse som hade förvandlat köttet, ty det var hans kossor och han var väldigt snål. Tjatse närmade sig gudarna i örnhamn och talade om att kossorna var hans och att han inte skulle låta köttet grillas före han fått sin andel. Gudarna tyckte att det verkade som ett rättvist förslag, men Tjatse slet upp hela kossan och åt den snabbt i luften. Eftersom hela kossan var min är också allt kött mitt, sade jätten.

Tor blev arg, men argast blev Loke. Han grabbade en trädgren och slog efter örnen. Då greppade örnen tag i pinnen och flög iväg med Loke högt över huvudet på de andra gudarna. Loke blev fruktansvärt rädd och började be och hota om vartannat. Han föklarade att han var den store Loke, men det trodde inte Tjatse på. Min farfars far lekte med Loke när han var liten, svarade Tjatse. Det kan omöjligt vara du. Loke talade då om för honom att varje as över 25 år fick ett av Iduns guldäpplen och då behöll sin ungdom. Tjatse som länge oroat sig för hur det skulle gå med hans guldskatt när han dog, eftersom han inte lyckats gifta bort sina dotter Skade, lyssnade intresserat. Skaffa mig de där guldäpplena, sa han till Loke. Loke vägrade, men då Tjatse lovade att han skulle få hemgiften som han tidigare behövt för att gifta bort dottern, lovade han att försöka hämta guldäpplena.

När Loke kommer tillbaka till Asgård går han direkt till det ställe i skogen där Brage och Idun brukar hålla till. Han talar om för Brage att Oden skickat bud om en stor fest i Vallhall och att enhärjarna där efterfrågat skalden Brages sång. Brage som blir smickrad tågar iväg. Och kvar ensam är Idun. Loke talar om för Idun att han inte kan förstå hur Brage kan lämna henne för att sjunga för ett gäng fyllhundar och sedan går de tillsammans ut i skogen. Plötsligt hoppar Tjatse fram bakom ett träd och sliter in Idun och hennes äppelkorg i en stor säck. Loke påminner honom om hans guld, men Tjatse bara skrattar och flyger iväg.

I Asgård sprider sig nu en stor oro. Idun är borta, och inte minst, guldäpplena är borta. Gudarna föråldras snabbt av rynkor, dålig hörsel och nedsatt syn. Till slut samlas alla för ett stort möte. Är det ingen som vet någonting? Då säger Tjalve att han såg Idun och Loke gå ut i skogen tillsammans. Och att han såg Loke komma tillbaka ensam. Alla gudarna vänder sig mot Loke. Efter att ha försökt bortförklara sig börjar Loke ge upp, men sedan får han en snilleblixt. Han försöker att rodna och sedan stammar han otydligt att han ber om ursäkt, men han har äntligen hittat kvinnan i sitt liv, och hennes far ville inte gå med på giftemål om han inte hämtade Idun och guldäpplena. Vem är då denna flicka, undrade asarna. Skade, jätten Tjatses dotter, svarade Loke. Freja, som den kärleksgudinna hon är, tar genast hans parti. Sedan instämmer även Tor efter lite övertalning ifrån Siv.

Det bestäms att man får förlåta Loke då han för första gången är förälskad, men Idun och guldäpplena måste tillbaka till varje pris. Tor och Loke skickas iväg till Tjatse för att hämta tillbaka Idun och helst också Skade. När de kommer fram är Skade den som öppnar dörren och Loke ber att få tala med Tjatse. När hon gått iväg för att hämta sin far frågade Tor om det var hon. Loke mumlade något ohörbart och Tor såg förbryllad ut. När Tjatse kom och såg att Loke kommit för hämta sina pengar blev han grinig, men då Loke och Tjatse pratat i enrum och Loke avslöjat att Tor, han med hammaren, det var samma Tor som nu stod i farstun, veknade jätten. Han fick guldet och de skulle precis ge sig av då Skade kom springande. Tor hade sagt till henne att Loke aldrig tidigare varit förälskad i någon så som i henne och att hon skulle få följa med dem till Asgård. Loke bleknade, men han kunde inte avslöja sig.

De bestämde sig för att resa tillbaka först nästa dag och under natten smög Loke runt i Tjatses hus för att leta efter Idun. Han tyckte sig höra hennes röst och smet in i ett rum. När Idun såg honom blev hon arg för att han lurat henne och slog honom och skrek med all sin kraft. Loke som blev orolig att någon skulle höra dem förvandlade henne snabbt till en nöt och stoppade den i fickan. Men det var försent, Skade bankade ilsket på dörren utanför och undrade om han skulle bedra henne innan de ens gift sig. Loke som sagt åt Tor att vänta med bockarna utanför hoppade ut genom fönstret och in i sin fågelhamn. Han styrde snabbt mot Asgård. Skades rasande skrik fick Tjatse att vakna och förstå vad som hänt. Han hoppade i sin örnhamn och flög efter Loke. Skade som var en skicklig skidåkare följde efter i raskt takt.

När Loke kom flygande över Asgård med den jättestora örnen efter sig var de flesta gudarna i för dåligt skick, det vill säga de var för gamla, för att se, höra eller förstå vad som hände. Men människobarnet Tjalve, som ännu var ung, uppmärksammade det hela. När Tjatse flög över en stor lövhög tände han med Röskvas hjälp snabbt en tändsticka och slängde på. Tjatses örnskrud flammade till och han dunsade ned i marken. Skade som nu hunnit fram brast ut i förtvivlad gråt. Loke tog upp nöten ur fickan och förvandlade tillbaka Idun. Hon slog honom ända tills hon upptäckte hur det stod till med de andra gudarna, då började hon att dela ut äpplen. En efter en blev gudarna sig själva igen. Man beslutade att Skade skulle få gifta sig med vem hon ville i Asgård eftersom de gjort henne föräldralös. Hon skulle få välja själv, men bara efter gudarnas ben. Loke som var orolig för att bli vald smorde in sina ben med tjära. Skade valde ut de finaste benen, de tillhörde Njord och inte Balder som hon hade trott. Men deras tid tillsammans blev mycket kort, ty Skade trivdes inte bland gudarna i Asgård, utan flyttade tillbaka till bergen. Lokes straff den här gången...han fick en viss kroppsdel fastknyten i en tråd som gick till hoppande get.

Relaterade länkar: Brage Fjäderhamn Idun Loke Oden Skade Tjatse Tor

Tor som favorit? Vikingaguden Tor 84:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe