startsidan


Allvis giftemål Balders död Fenrisulven fängslas
Frej är kär Frejas smycke Hur Sleipner kom till
Iduns äpplen Lokes vad med Brokk Mjölner är stulen
Människobarnen Nibelungeguldet Oden besöker Vavtrudner
Oden offrar sitt öga Ragnarök Sagan om Rig
Sigurd Fafnesbane Skaldemjödet Skapelsen
Tor och färjekarlen Tor och Geiröd Tor och Rungner
Tors fiske Utgårdaloke Vanakriget
Vörlund Smed Ägirs ölgille

Fenrisulven fängslas

Fenrisulven växer upp på Valhall, men efterhand märker gudarna att den är för farlig för att ha gående lös. De fjättrar ulven med den starka kedjan Löding, men den håller inte. Inte heller den andra kedjan Drome, dubbelt så stark som den förra, håller. Oden beslutar då att skicka ner Heimdall med bud till dvärgarna Brokk och Sindre att smida den tåligaste kättingen i världen. Medan Heimdall väntar på att kedjan skall bli klar får han se de mest underliga saker. Dvärgarna bultar i luften, på tomma städ eller emot varandras släggor. När de är klara får Heimdall se en tunn, liten tråd som han inte märkt, trots att han har både bättre syn och hörsel än de andra gudarna.

Han återvänder med vargkopplet Gleipner i sin hand. Asarna tittar förundrat på tråden och undrar hur ett så litet ting ska kunna stoppa den väldiga Fenrisulven. Tor sade klart och tydligt att det inte skulle hålla. Aldrig om man drar i det. Idun tog lite diskret fram en nål och satte sig bakom Tor. Hon blinkade till Freja som uppmärksammat vad hon gjort. Freja tog nystanet och band det hårt i ett bordsben. Sedan lutade hon sig mot Tor och viskade något i hans öra. Man får anta att det var något om jättar i farstun. Tor flög i vilket fall upp från stolen och rusade iväg, men halvvägs blev det stopp. Han vände sig förvirrat om, men då han såg att ingen höll i honom tog han sats igen. Med sig ut från Valhall släpade han det tyngsta bordet med buller och slammer. Asarna gapskrattade och kände sig säkra på att kedjan skulle hålla.

Men för att binda ulven krävdes det också lite list. De kom fram till att den djärve Tyr som under ulvens hela tid i Asgård matat och tagit hand om den skulle få uppdraget. Tyr började med att ge den maten, sedan kliade han den bakom örat, och till sist kliar han den i munnen som han gjorde när den ännu var liten. Ulven tycks slappna av och Tyr låter kättingen långsamt glida ner över ulvens hals. Men plötsligt spänns linan till, Fenrisulven upptäcker att han är fast och slår i sin vrede ihop käkarna. Tyr mister sin hand.

Relaterade länkar: Brokk Drome Fenrisulven Freja Gleipner Heimdall Idun Löding Oden Sindre Tor Tyr

Nybörjare? Första boken om Vikingarna 114:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe