startsidan


Allvis giftemål Balders död Fenrisulven fängslas
Frej är kär Frejas smycke Hur Sleipner kom till
Iduns äpplen Lokes vad med Brokk Mjölner är stulen
Människobarnen Nibelungeguldet Oden besöker Vavtrudner
Oden offrar sitt öga Ragnarök Sagan om Rig
Sigurd Fafnesbane Skaldemjödet Skapelsen
Tor och färjekarlen Tor och Geiröd Tor och Rungner
Tors fiske Utgårdaloke Vanakriget
Vörlund Smed Ägirs ölgille

Balders död

Eftersom Balder lider av svåra mardrömmar och ständigt plågas av känslan att något ont skall hända honom åker Oden ned till dödsriket för att höra hur det ligger till med saken. Han uppväcker en urtidssierska ur hennes dödssömn och får henne att motvilligt erkänna att de förbereder inför Balders ankomst. När Balders mor Frigg hör detta tar hon löfte av allt levande att inte skada honom. Då han är osårbar roar sig gudarna ofta med att skjuta prick på honom. Dock glömde Frigg att ta löfte utav misteln, och det får Loke nys om. Loke ger Balders bror, den blinde Höder, en pil snidad av mistel och hjälper honom att sikta. Balder får pilen rakt i hjärtat och faller död ner. Stor sorg bryter ut, ty Balder var inte bara älskad av asarna, utan av allt levande. Oden skickar ned Hermod på springaren Sleipner till Hel för att lösa ut Balder ur dödsriket. Hel går med på detta om alla varelser i världen gråter över Balder. Det gör också alla, förutom en jättekvinna vid namn Tökk, som senare visar sig vara en utklädd Loke.

När Balder skall begravas dör även hans fru Nanna av sorg och de båda skickas ut på havet i ett brinnande skepp, Ringhorne. Oden böjer sig ned över sin son och viskar något i hans öra. Sedan lägger han den magiska guldringen Draupner på hans bröst. Den kraftiga jättinnan Hyrrokkin bjuds dit för att hjälpa till med sjösättningen. Hon anländer på en varg med fyra huggormstömmar. Hyrrokkin slänger båten i vattnet väldigt häftigt och Tor blir upprörd över att hon inte visar respekt för den döde. Tor vill först döda henne, men asarna lugnar ned honom. Tor tar istället ut sin ilska på en liten dvärg, Lit, som har rännt ivägen för asarna hela kvällen och sparkar in honom i lågorna. Loke som anar gudarnas hämnd förvandlar sig till en falk och tar sig till Mimers brunn för att be Mimer att vända på Odens öga så att det inte ska se honom. Mimer går dock inte med på detta. Då förvandlar sig Loke till en lax i forsen Frånånger. Men Loke kommer inte undan. Gudarna binder fast honom med en bit av hans son Narfes tarmar och Skade placerar en giftorm drypande etter över honom. Hans kära Sigyn står troget vid hans sida med ett fat för att skona honom från den giftiga ettern. När fatet är fullt och måste bytas rycker Loke till så kraftigt att jorden skakar. Loke slipper inte fri före Ragnarök.

Relaterade länkar: Balder Draupner Frigg Frånånger Hel Hermod Hyrrokkin Höder Lit Loke Mimer Nanna Narfe Ringhorne Sigyn Tor

Nyfiken? Gudar och gudinnor i Norden 69:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe