startsidan


Allvis giftemål Balders död Fenrisulven fängslas
Frej är kär Frejas smycke Hur Sleipner kom till
Iduns äpplen Lokes vad med Brokk Mjölner är stulen
Människobarnen Nibelungeguldet Oden besöker Vavtrudner
Oden offrar sitt öga Ragnarök Sagan om Rig
Sigurd Fafnesbane Skaldemjödet Skapelsen
Tor och färjekarlen Tor och Geiröd Tor och Rungner
Tors fiske Utgårdaloke Vanakriget
Vörlund Smed Ägirs ölgille

Ägirs ölgille

Sedan Tor hittade ett kärl stort nog för Ägir att brygga öl i har Ägir varje år inbjudit alla asar till ett ölgille i sin guldupplysta undervattenssal Hlesey. En gång infinner sig Loke, trots att han inte är bjuden, och slår ihjäl Ägirs tjänare Fimmafäng och hotar hans kock Elder. Sedan går han helt fräckt in i salen och kräver mat och sittplats. Skaldeguden Brage kan inte behärska sig och grälet bryter ut. Loke börjar förolämpa alla i salen, han startar med Brage och sedan i tur och ordning Idun, Gefjun, Oden, Frigg, Freja, Njord, Tyr, Frej, Byggver, Heimdall, Skade, Siv och Beila. Brage är enligt Loke en feg okrigisk "bänkprydnad", stor bara i orden. Han anspelar på att skalder oftast var duktigare på att sjunga än att kriga. Idun anklagas för att ha lägrats av en dråpare, vilket torde vara antingen Höder eller Loke själv. Oden anklagas för att vara omanlig, då han utövar sejd vilket är en kvinnlig företelse. Han hävdar att Frigg upprepade gånger varit otrogen mot Oden, en gång till och med, med hans egna bröder.

Kärleksgudinnan Freja har enligt Loke haft samlag med alla asar och alver. Han retar den enhänte Tyr för att han blev av med handen i Fenrisulvens gap. Frej smädas för att han köpt sin brud Gerd för pengar. Heimdall beskylls för att "göra i byxorna" då han aldrig får lämna sin post vid Bifrost. Siv avbryter Loke med att ge honom påfyllning av ölhornet och ber honom samtidigt medge att hon varit Tor trogen. Loke tar hornet och säger sedan att åtminstone han själv har legat med henne. Beila beskylls för att vara "uslaste avskum bland asar, lortig ladugårdsdeja", medan Byggver sägs vara lika obetydlig och lätt att tappa bort i golvhalmen som bjuggkornet han representerar. För att få slut på det hela nämner någon Tors namn och Loke sätter genast igång med sina anklagelser. När Tor med höjd hammare visar sig i salen tystnar han dock. Loke ger sig iväg från gillet mumlande på en förbannelse att Ägirs undervattenssal skall brinna ned.

Relaterade länkar: Brage Beila Byggver Elder Fimmafäng Frej Freja Frigg Gefjun Heimdall Idun Loke Njord Oden Siv Skade Tor Tyr Ägir

Slö? Röde Orm CD 206:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe