startsidan
Aktuellt Alfabetiskt index Bildgalleri Frågor & svar Runfonter & ikoner Föreningar Företag
Ginnunga Gapare Namnguide Presenttips Recensioner Sidöversikt Tatueringar WAP


Frågor & svar

? Vad betyder Ginnungagap?
? Varför finns Ginnungagap?
? Hur länge har Ginnungagap funnits på internet?
? Vilken är sajtens egentliga målgrupp?
? Varför har sajten så få bilder?
? Flera gudar har många namn. Hur väljer du?
? Vilka källor har du använt dig av?
? Kan jag lita på det som står på sajten?
? Uppgifterna om något har ändrats helt. Varför?
? Hur länkar jag till Ginnungagap?
? Varför tar jag bort inlägg/länkar ur forumet?
? Hur ofta uppdateras sajten?
? Vem gör den här sajten?
? Recensioner och nomineringar?
? Upphovsrätt och copyright på sajten?
? Kontakt för samarbeten, sponsring, reklam o.s.v

? Vad betyder Ginnungagap?
Ginnungagap var det stora tomrummet mellan Nifelheim och Muspelheim, som fanns före jorden skapades. Jag har valt att kalla sajten Ginnungagap eftersom det innefattar allt i fornnordisk mytologi. Allting startade helt enkelt med Ginnungagap. Nu som då.

? Varför finns Ginnungagap?
Ginnungagap blev till därför att jag inte tyckte att det fanns så många sajter på internet som behandlade allt möjligt inom fornnordisk mytologi, utan endast sidor med olika inriktningar, då främst nutida asatro. Jag försöker göra Ginnungagap till en sajt med ett väldigt brett urval. Min målsättning är att den skall vara en av de större sajterna om fornnordisk mytologi.

? Hur länge har Ginnungagap funnits på internet?
Ja, oj, nu är det snart dags för tio-års-jubilemum faktiskt. Ginnungagap påbörjades sommaren 1998 och kom upp online runt december 1998. För att illustrera hur länge sedan 10 år är på internet så har jag gjort en tidsaxel som ni kan titta på nedan.

Tidslinje


? Vilken är sajtens egentliga målgrupp?
Eftersom de nordiska gudarna mer och mer fallit bort ur skolundervisningen försöker jag få sidan att fungera även i utbildningssyfte, men den största förväntade målgruppen är folk som är intresserade, vilket ofta sammanfaller med asatroende. Dock har jag försökt att inte göra den helt obegriplig för "utomstående", och ge förklaringar där det behövs.

? Varför har sajten så få bilder?
Det här med upphovsrätt är väl ett av många skäl. Men eftersom Asgård-epoken utspelade sig före polaroidkamerornas tid så finns det väl heller inte så många läckra fotografier att lägga upp. Däremot finns ett Bildgalleri.

? Flera gudar har många namn. Hur väljer du?
I olika källor har flera av gudarna olika namn, och på vissa ställen skiljer det sig till och med åt vem som gjorde vad. Om jag står inför ett val tar jag helt enkelt den guden jag tycker låter troligast. Vad det gäller namnen så använder jag mig av det "mest svenska" på den svenska sidan och det "mer isländska eller engelska" på den engelska sidan.

? Vilka källor har du använt dig av?
Det mesta är sådant man hört på en mängd olika ställen; böcker, utställningar, kompisar och internet. Men när man väl ska skriva ner allting är det bra med några fornnordiska uppslagsböcker. Några bra böcker jag använt mig av är FornNordiskt Lexikon - Sammanställt av Åke Ohlmarks (Förlag Tiden 1983/94) och Vem är vem i nordisk mytologi av Åke Hultkrantz (Förlag Rabén & Sjögren 1991). En annan bra bok är Vikingatidens ABC (Statens Historiska Museum 1995). Eddorna jag tagit citaten ifrån är Eddan - De nordiska guda och hjältesagorna översatt av Erik Brate (Niloe) och den engelska The Elder Edda översatt av Paul B. Taylor och W. H. Auden (Faber & Faber 1969).

Senast lästa bok: Asatro i tiden, Fredrik Stark 2000 Språk och folkminnesinstitutet.

? Kan jag lita på det som står på sajten?
Det här med källkritik är en viktig del av internet och när fler och fler lär sig att publicera vad som helst är det viktigt att man granskar materialet kritiskt. Vem är upphovsmannen, vad är syftet et.c. I detta fall försöker jag överföra mina kunskaper i ämnet fornnordisk mytologi. Men granska alltid allt material på internet kritiskt! Bara för att det finns skrivet och publicerat behöver det inte vara rätt. Läs gärna Skolverkets Kolla källan om källkritik.? Uppgifterna om något har ändrats helt. Varför?
Liksom gudarnas namn finns det en hel del olika uppgifter om gudarnas härstamning, ägodelar, boende m.m. beroende på vad man läser. Det är sällan jag gör några större ändringar på någon av den information jag redan skrivit om gudarna på sajten (därför att jag inte skriver något ifall jag inte fått uppgiften bekräftad från olika håll). Men ibland kan det hända att jag anser ett annat alternativ vara troligare eftersom det helt enkelt finns att läsa på fler ställen och passar i helheten och förklarar andra händelser. Detta kan ibland leda till att uppgifter ändras. Det kan också vara så att vissa gudinnor har båda föräldrarna i jättesläktet, men att de ändå bor i Asgård och räknas som asynjor.

? Hur länkar jag till Ginnungagap?
Om du vill länka till Ginnungagap från din hemsida kan du använda en vanlig textlänk d.v.s [a href="http://www.ginnungagap.info/"]Ginnungagap[/a]. Observera att hakarna skall bytas ut mot htmlklammrar. Om du vill länka till Ginnungagaps engelska startsida så ska du länka till http://www.ginnungagap.info/ggeindex.asp. Jag har gjort två banners för svart respektive vit bakgrund. Det är bara att högerklicka på bilden du vill använda och spara den på din hårdisk. Observera att dessa banners gör sig snygga mot svart eller vit och bakgrund och inte ser bra ut transparanta. Om du vill ha engelska banners så finns de i Ginnungagaps engelska FAQ.


? Varför tar jag bort inlägg/länkar ur forumet?
Kortfattat, jag vet att Ginnungagap har besökare av skilda olika politiska spektran, men detta innebär inte att sådant skall avhandlas på Ginnungagap. Det finns andra forum för denna typ av verksamhet. Ginnungagap handlar om fornnordisk mytologi och detta hoppas jag att alla respekterar. Jag har redigeringsmöjligheter som jag dessvärre tvingats använda ett fåtal gånger. Detta är något jag vill slippa lägga ner tid på. Jag har inga planer på att göra gästboken till ett forum där man debatterar om rasism, men om någon nu har något intressant att tillägga i frågan krävs att man håller god ton mot tidigare inlägg. Det vill säga; det ska handla om argumentering och inte pajkastning. Om jag anser något tillägg vara för grovt åt något håll tar jag bort det. Likaså med länkar. Så därför, Inga arga, skrikiga inlägg i gästboken, jag vill att folk ska lämna den här sajten lika lugna och harmoniska som de (förhoppningsvis) var när de kom hit.

? Hur ofta uppdateras sajten?
Jag uppdaterar Ginnungagap några gånger i månaden och vad det gäller lite större ändringar som t.ex. nya sägner kan det ske lite när som helst. De flesta uppdateringar jag gör är mindre saker som att lägga till nya gudar, jättar, dvärgar o.s.v. Jag lägger ungefär lika mycket tid på att lägga in nya saker som på att förbättra och kontrollera informationen jag redan har.

? Vem gör den här sajten?
Den görs av mig, Snofrid :) Ett speciellt tack vill jag också tillägna Johan, Jonas, Eric, Peter och Cissi. Sedan måste även besökarna ha lite credit. Jag är inte säker på att Ginnungagap fortfarande skulle finnas utan ert stöd. Tack! Och ett stort tack till de som ställer upp som Ginnunga Gapare.

? Recensioner och nomineringar?
Ginnungagap har blivit recenserad i Internet World två gånger 1998 och två gånger 1999. Första gången fick sajten 9 av 10 (5/98) och andra gången 5 av 10 (6/98). 1999 fick Ginnungagap 9 av 10 (3/99) för att sedan få 7 av 10 (8/99). Samma år recenserades Ginnungagap också i Internet Guiden som gav det totala betyget 4 av 5 (fördelat Innehåll 5 Design 3 Länkar 3 i nummer 5/99). Sedan har sajten mottagit en Tigerlänk nominering (v.10/99) av Annica Tiger för god html-programmering. Vecka 40 (00) mottog jag med stolthet awarden "Högtflygande Hräsvälg" av Jovur. I november samma år fick jag också månadens H-länk av den förhistoriska sajten Homo. Tack och bock!


? Upphovsrätt och copyright på sajten?
Jag tänker inte utöva någon slags copyright på informationen som finns på sajten eftersom jag vill att så många som möjligt skall få möjlighet att läsa om den spännande mytologin :) Om ni kopierar en större text får ni gärna länka till min hemsida. För er som håller på med skolarbeten, tänk på att lärare är klipskare än ni tror! Det är väl inte speciellt kul att bli ertappad som en fuskare? Och inte något som är i enlighet med hur man skall uppföra sig enligt Oden och grabbarna :)

? Kontakt för samarbeten, sponsring, reklam o.s.v
Jag är alltid öppen för förslag så hör av dig via mail på info@ginnungagap.info. Ginnungagap når många intresserade människor varje dag, året om och jag visar gärna min statistik från Google Analytics om det finns intresse för samarbete.

Färglägg en viking! Story of the Vikings Coloring Book 42:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe