startsidan

Alver & Diser Dvärgar Jättar & Jättinnor

Jättar & Jättinnor

Jättarna är stora, klumpiga, trollerikunniga och oftast illasinnade. Genom sin storlek är de lätta att träffa med spjut, men nästan omöjliga att fälla. Jättarna representerar naturens vilda kaos. Trots att de är okontrollerbara och skräniga finns det ändå några trevliga jättinnor ingifta i Asgård. Jättarnas värsta fiende är Tor som med sin fruktade hammare Mjölner tagit kål på många jättar. De flesta jättar bor i Jotunheim. Det finns också eldjättar som lyder under Surt i Muspelheim och rimthursar ursprungna ur det kyliga Nifelheim. Jättarna härstammar från urtidsjätten Ymer. Jotunheim Muspelheim Nifelheim Thurisaz Tor


Angerboda Angerboda är Lokes jättekvinna från Järnskogen. Hon har fött honom de fruktansvärda barnen Hel, Fenrisulven och Midgårdsormen vilka samtliga hålls fångna till Ragnarök. Angerboda betyder 'hon som bådade sorg'. Järnskogen
Asvinn Jätten Asvinn lärde jättarna att rista och läsa runor.
Aurboda Bergsjättinnan Aurboda är Gymers maka. Tillsammans har de sonen Bele och dottern Gerd, en vacker jättinna som Frej äktade. För att få gifta sig med henne blev han tvungen att ge bort sitt svärd som kunde svinga sig självt.
Aurvandil Den välsinnade Aurvandil är gift med Groa. En gång vadade han och Tor över Elivågor. Aurvandil förfrös tån och Tor slängde upp den i himlen. Aurvandil betyder 'sjöfararen'.
Bauge Jätten Bauge är Suttungs bror och son till Gilling. Oden försöker få smaka lite av skaldemjödet genom att arbeta hos honom en sommar. Namnet Bauge betyder 'den böjde'.
Bele Bele är son till Gymer och Aurboda. Han är hövding över de skällande jättarnas stam. Han är bror till Frejs hustru, Gerd. Frej dräpte honom med sitt hjorthorn. Bele betyder 'bölaren'.
Bergelmer Syndaflodsjätten Bergelmer är Trudgelmers son och Ymers sonson. När Ymer blivit ihjälslagen dränkte det forsande blodet alla jättar utom Bergelmer och hans familj, vilket räddade hela jättesläktet från att gå under.
Betsla Jättedottern Betsla äktade Bures son, Bor, och fick med honom gudarna Oden, Vile och Ve. Hon är dotter till Böltorn och Mimers syster. Betsla betyder 'den lilla bastu kvinnan'. Bor
Billing Jätten Billing är vanernas hövding. Han är bror till Gilling, far till Rind och Vales morfader. Hans stridsmän skyddar Sol och Måne från Skall och Hate. Namnet betyder 'tvilling'.
Blodughadda Blodughadda är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Blodughadda betyder 'med blodigt hår'.
Brimer Brimer är en jätte som äger ön Okolnir. Där har han sin gilleshall i vilken jättarna firar när Ragnarök stundar. Okolnir
Byleist Stormjätten Byleist är avlad av Farbaute och Laufey. Han är bror till skojaren Loke och vattenjätten Helblinde. Namnet Byleist betyder 'stormbyns blixt'.
Bylgja Bylgja är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Bylgja betyder 'stor brytande våg'.
Båra Båra är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Båra betyder 'stor våg'.
Böltorn Böltorn är far till Betsla, Bors maka och moder till de tre gudarna Oden, Vile och Ve. Han är även far till den vise Mimer. Namnet Böltorn betyder 'olycks-tagg'.
Duva Duva är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Duva betyder 'den duvande'.
Eggter Tursaväktaren Eggter håller till i fågelskogen Galgvid. Han slår på sin harpa i glädjen över att höra tuppen som förebådar Ragnarök gala. Eggter betyder 'svärdsvaktare'. Galgvid
Elder Elder är havsjätten Ägirs kock. På ett av Ägirs ölgillen försökte Elder hindra Loke från att komma in i salen, då han visste att alla asarna talade illa om honom. Namnet betyder 'eldaren'.
Elle Den skröpliga, men otroligt starka jättekvinnan Elle representerar den höga åldern. Hon är farmor till Utgårdaloke och hon har en gång slagits med Tor och fått ned honom på knä. Namnet Elle betyder 'ålderdom'.
Fafne Fafne är son till Hreidmar och bror till Otter och Regin. I drakskepnad dödades han av Sigurd Fafnesbare då han vaktade en skatt där både Andvaranut och Hrotte ingick. Andvaranut Hrotte
Farbaute Farbaute är gift med Laufey och fader till skojaren Loke, Byleist och Helblinde. Loke ska ha blivit till då en blixt av Farbaute slog ned i Laufey. Farbaute betyder 'den som slår häftigt'.
Fimmafäng Fimmafäng är Ägirs tjänare. På ett av Ägirs ölgillen blir han ihjälslagen av Loke, som inte kan tåla alla komplimanger Fimmafäng får. Namnet Fimmafäng betyder 'ferm i fingrarna'.
Fjölvar Jätten Fjölvar äger ön Allgrön, där han och Oden tillbringade fem år och då förförde sju dåraktiga flickor. Allgrön
Gang Gang är Ölvaldes yngste son och bror till Tjatse och Ide. När fadern dog delade bröderna på ölforsen och tog alla en munfull var. Detta var första gången dessa jättebröder var tysta.
Geiröd Geiröd är hövdingajätte och järnsmed. Han är känd för att ha tvingat Loke lura Tor till hans gård, men blev själv dödad, liksom hans två döttrar. Namnet Geiröd betyder 'spjutblodare'.
Gerd Den vackra Gerd är Gymer och Aurbodas dotter och Beles syster. När hon sträcker upp armarna strålar allt omkring henne. Hon är gift med Frej. Gerd betyder 'gärd'. Alvheim Barre Frej
Gilling Jätten Gilling är bror till Billing. Gilling och hans maka dödas av de elaka dvärgarna Galar och Fjalar. Hans son Suttung hämnas dem. Namnet Gilling betyder 'jättetorsk'.
Gjalp Jättinnan Gjalp är Geiröds dotter och syster till Greip. Hon försöker hindra Tor från att ta sig igenom en flod genom att översvämma den med urin. Namnet Gjalp betyder 'den tjutande'.
Greip Greip är syster till Gjalp och Geiröds dotter. Hon försökte krossa Tor mot taket genom att lyfta upp hans stol, men han lyckades spjärna emot och stolen åkte ner och krossade jättinnan. Greip betyder 'hon som griper fast'.
Grid Grid är en välsinnad jättinna som med Oden fick sonen Vidar. Hon äger en järnstav och ett par järnhandskar som hon lånade Tor när han skulle till Geiröd. Grid betyder 'fred'. Gridarvöl
Groa Groa är Aurvandils hustru. Hon är trollkunnig och försökte en gång hjälpa Tor, som vid strid med Rungner hade fått en stenflisa i huvudet, genom att sjunga galdrar för honom.
Gunnlöd Jättinnan Gunnlöd är Suttungs dotter och hon vaktade hans skaldemjöd. När den förklädde Oden sover några nätter med henne ger hon bort det. Senare får hon sonen Brage.
Gymer Bergsjätten Gymer är Aurbodas make. Tillsammans har de sonen Bele och dottern Gerd, som Frej äktade, men inte före han lämnande sitt svärd som kunde svinga sig själv till Gymer.
Gånglat Gånglat är dödsgudinnan Hels tjänarinna som bor med henne i det underjordiska dödsriket Nifelhel. Gånglat var så långsam att ingen någonsin kunde se henne röra sig.
Gångtrött Gångtrött är dödsgudinnan Hels tjänare som bor med henne i det underjordiska dödsriket Nifelhel. Han var så långsam att ingen någonsin såg honom röra sig.
Hel Dödsgudinna och syster till Midgårdsormen, Fenrisulven och Narfe. Dotter till Loke. Hennes uppgift är att ta emot de döda. Hennes ena sida är rutten och blåsvart. Namnet Hel betyder 'den dolda'. Eljudne Fallfördärv Garm Glänsande Ofärd Hunger Nagelfare Sjukläger Svält
Helblinde Helblinde är en vattenjätte avlad av Farbaute och Laufey. Han är bror till skojaren Loke och stormjätten Byleist. Namnet Helblinde betyder 'den som binder till döds'.
Hevring Hevring är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Hevring betyder 'den sig hävande'.
Himingläva Himingläva är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Himingläva betyder 'himmelen lyser igenom'.
Hlebard Hlebard är en jätte som gav Oden trollstaven Gambantein. När Oden väl fått staven trollade han så att Hlebard miste sitt förstånd. Namnet Hlebard betyder 'leopard'. Gambantein
Hreidmar Jätten Hreidmar har tre söner; Fafne, Otter och dvärgen Regin. Han äger Nibelungeguldet och trollringen Andvaranut innan han faller för dess förbannelse. Andvaranut
Hrönn Hrönn är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Hrönn betyder 'vågsug'.
Huge Huge personifierar jätten Utgårdalokes tanke. När asarna var på besök i Utgård hölls en tävling där Huge tävlade mot den snabbe människopojken Tjalve och vann eftersom tanken alltid är snabbare än handlingen.
Hymer Den våldsamme Hymer kan krossa massiva pelare med kraften från sina ögon. Hans mor hade 1.800 huvuden och han är Tyrs styvfar. Hymer äger kitteln Sjökokaren. Himinrjod Sjökokaren
Hyndla Hyndla är en jättinna som vilar i dödssömn i en grotthåla. Hon är kunnig när det gäller allas ätt och släktförhållanden. Hon är bra att ha med vid arvstvister och vårdnadstvister.
Hyrrokkin Den kraftiga jättinnan Hyrrokkin inbjuds av asarna att hjälpa till med sjösättningen av Balders begravningbåt. Hon anländer dit på en varg med huggormstömmar. Namnet Hyrrokkin betyder 'eldrök'.
Ide Ide är Ölvaldes mellersta son. Gang är hans lillebror och Tjatse hans storebror. När fadern dött delade bröderna på ölforsen genom att ta en klunk var. Det var första gången de var tysta.
Järnsaxa Järnsaxa är mor till Tors son Magne. Magne var så stark att han redan som ettåring räddade livet på Tor genom att lyfta bort en jätte. Järnsaxa betyder 'hon med järnsvärdet'.
Kolga Kolga är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Kolga betyder 'den svala'.
Kvaser Kvaser är en jätte som kom till när asarna och vanerna blandade sitt spott i en skål. Kvaser dödas senare av dvärgar och hans blod blir skaldemjödet. Skaldemjödet
Laufey Farbautes maka och mor till de tre jättesönerna Loke, Byleist och Helblinde. Loke ska ha blivit till då en blixt från Farbaute slog ned i Laufey. Namnet Laufey betyder 'lövön'.
Loge Loge är en eldjätte som blev känd när han i Utgård hade en matätningstävling med Loke som Loge vann. Mistblinde är hans far och Ägir är hans bror. Namnet Loge betyder 'låga'.
Loke Trickstern Loke är Farbaute och Laufeys son, bror till Byleist och Helblinde. Med jättinnan Angerboda har han Midgårdsormen, Fenrisulven och Hel och tillsammans med den trogna Sigyn sonen Narfe. Han är ytterst opålitlig. Loke betyder 'spindeln'. Laevatein Sigyn
Mimer Mimer är den visaste av alla och bor vid Mimers Brunn. När vanerna högg huvudet av Mimer lades det i brunnen. Han är Böltorns son och Betslas bror. Mimer betyder 'den porlande'. Hoddmimers Lund Mimers Brunn
Mistblinde Mistblinde är far till havsjätten Ägir och eldjätten Loge. Namnet Mistblinde betyder 'dimma i vilken man inte ser handen framför sig'.
Mörkkurkalve   Mörkkurkalve är en skapelse gjord av jättarna för att hjälpa Rungner i hans holmgång mot Tor. Mörkkurkalve är modellerad i lera, han är nio mil hög och har ett tre mil brett bröst. Dessvärre gav de honom ett stohjärta.
Narfe Narfe är son till Loke och Sigyn. En gång när Loke skulle straffas dödade asarna Narfe och använde hans tarmar för att binda Loke på en stenhäll med en droppande giftorm över sig.
Nörfe Jätten Nörfe är far till disen Natt som på sin häst Rimfaxe kontrollerar och regerar över dygnsrytmen. Han sägs vara den första som byggde någonting i Jotunheim.
Otter Otter är Hreidmars son och bror till Fafne och Regin. Han kan förvandla sig till en utter. När han dödades av asarna, krävde hans far att utterskinnet skulle fyllas och täckas med guld.
Ran Stormgudinnan Ran är gift med Ägir och tillsammans har de nio vågdöttrar. Ran har ett nät som hon använder för att fånga in alla drunknade, speciellt om de bär guld. Ran betyder 'rån'.
Rind Jättinnan Rind är dotter till Billing, Gillings broder. Hon har en son med Oden. Han heter Vale.
Rungner Rungner är den starkaste jätten i Jotunheim. Hans huvud är av sten liksom hans pentagram-formade hjärta. Han är skrytsam och dräptes av Tor i en holmgång. Grotunagard Gullfaxe
Rym Rym är stormjätte och styrman på Nagelfare. Nagelfare är ett skepp som dödsgudinnan Hel har byggt av döda människors naglar. Rym betyder 'den ålderskröplige gamle'. Nagelfare
Sinmara Den jordbleka Sinmara vakar över tuppen Vidofner i Yggdrasil. Hennes trollstav, Laevatein, som hon förvarar oåtkomligt för jättarna, är det enda som kan döda tuppen. Laevatein Vidofner
Skade Jakt- och skidgudinnan Skade var under en tid tillsammans med Njord. Deras förhållande blev inte särskilt långt då hon inte trivdes bland asarna. Hon är Tjatses dotter. Trymheim
Surt Vulkanjätten Surt är eldjättarnas härskare. Hans ansikte är stöpt i eld, hans hår står i lågor och hans kropp täcks av kokande lava. Han har ett brinnande svärd och dödar Frej i Ragnarök. Surt betyder 'den svarte'. Muspelheim
Suttung Suttung, son till Gilling, fick skaldemjödet av de elaka dvärgarna Fjalar och Galar när han skulle hämnas dem för att de dödat hans föräldrar. Hnitbjörg Skaldemjödet
Tjatse Tjatse är rik och snål. Han är Skades far och de bor i Trymheim tillsammans med hans far Ölvalde. Jättarna Gang och Ide är hans bröder. Tjatse betyder 'vatten'. Fjäderhamn Trymheim
Trivalde Den niohövdade och trehalsade Trivalde blev som många andra jättar dödad av Tor, som klöv alla hans huvuden med en yxa. Namnet Trivalde betyder 'den trefaldigt mäktiga'.
Trudgelmer Trudgelmer är alla jättars fader och son till Ymer, urtidsjätten som blev till när kon Audhumbla slickade på en saltsten. Trudgelmer är Bergelmers far.
Trym Jätten Trym stal en gång Tors hammare Mjölner och sa att han vill gifta sig med Freja, annars skulle han behålla hammaren, men Tor lyckades lura honom. Trym betyder 'larmaren'.
Unn Unn är en av Ägirs och Rans nio vågdöttrar som alla sägs vara mödrar till Bifrosts väktare Heimdall. Namnet Unn betyder 'bölja'.
Utgårdaloke   Utgårdaloke, som är sonson till Elle, bor i Utgård. Känt är när han fick besök av Tor och anordnade olika tävlingar som han med trolldom och diverse knep fuskade i. Utgård
Vavtrudner Vavtrudner är en mångkunnig jätte. En gång besökte Oden honom för att se om han kunde allt. Vavtrudner missade en fråga och miste huvudet. Namnet betyder 'den som är stark i gåtor'.
Ymer Urtidsjätte som livnärde sig på mjölk från kon Audhumbla. Han blev senare dödad av Oden, Vile och Ve som skapade världen av hans kropp. Ymer är far till Trudgelmer. Audhumbla
Ägir Havsjätten Ägir är Rans make och de har nio vågdöttrar. Han är känd för sina gästagillen. Mistblinde är Ägirs far och Loge hans bror. Ägir betyder 'öl-bryggaren'. Sjökokaren
Ölvalde Jätten Ölvalde är far till Tjatse, Gang och Ide. När han dog delade de tre jättebröderna på hans ölfors. Ölvalde bor med Tjatse i Trymheim. Namnet Ölvalde betyder 'ölforsens härskare'.

Levande historia! Boken om vikingarna 76:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe