startsidanStudiebesök: Vikingafest hos Tören

Lördagen den 12:e juni 2004 begav jag mig till Överfors gård (vid Ösmofors, norr om Nynäshamn) där vikingaföreningen Tören huserar. Jag hade köpt en biljett för 150:- (barnpris 75:-) och för denna skulle det bli både skådespel och mat. Det var något år sedan jag var ute hos Tören sist, men det jag minns bäst är skådespeleriet var bra, vikingahuset tufft samt att alla var väldigt trevliga.

Vi åkte kommunalt (tåg till Västerhaninge och sedan buss) och kom fram strax före 1400. Efter en kort och ganska lerig promenad med tydliga skyltar som talade om var man kunde hitta vikingar kom vi fram till en äng full av människor, både besökande och tidstypiskt klädda. En präst stod vid grinden och tog emot biljetter. På ängen fanns, förutom det ståtliga vikingahuset, ett antal tält, varav ett serverade kalla drycker som öl, vin och fläderdricka.
    
[Folk på Överfors]
Underhållningen drog igång ganska omgående, två tidstypisktklädda män började att smäda varandra, vilket resulterade i en gädd-kastningstävling där också gästerna uppmuntrades att delta. Det verkar vara svårt (och ganska kladdigt) att kasta en gädda och jag provade inte. Dock testade många (även kvinnor och barn). Ett tips är att kasta så tidigt som möjligt, medan fisken fortfarande är någorlunda hel.

De som ville hade också möjlighet att testa långbågsskytte. Här hade jag gärna sett någon annan "prova på aktivitet" också. Det fanns också en hantverksaffär som saluförde föremål med vikingaanknytning i närheten, men detta fick jag tyvärr först reda på när den hade stängt för dagen. En dragkamp hölls också, vilket tjejerna (där jag gjorde mitt bästa för att hjälpa till) tyvärr förlorade.
    
[Gädd-kastare]
[Dragkamp]
    
[Långbågsskytte]
Skådelspelet inleddes med en hornblåsning och sedan fick vi stifta bekantskap med en vikingaby år 980. Männen hade just "plundrat" en närbelägen by och försent insett att den stod under danskt, kristet beskydd vilket kunde innebära en snar och gruvlig hämd. De rådfrågar byns vala som tolkar sina trollben och bönfaller männen att skyndsamt gömma undan den del av bytet som fortfarande finns kvar (ölen är slut, silvret finns kvar).

Innan de hinner tillbaka uppsöks byn av en grupp kristna som kommit för att utkräva marken, eftersom byn finns på mark som enligt dem tillhör kyrkan. Då kommer hedningarna tillbaka och efter lite munhugg bryter en våldsam strid ut. Mycket bra skådespeleri, en bra och spännande historia samt läskig show fighting! Dessutom avslutades det hela med en manöver som fick publiken att dra efter andan.

    
[Kolbjörn Bärsärk med följe]
[Idag skall tiden rinna baklänges, ända till den tid ni kallar vikingatiden och till gården Frejsta där jag Tyra föddes.]
    
[Slagsmål]
Efter det spännande spelet dukades det upp mat på stora långbord och det bildades snabbt ringlande köer. Väl framme vid borden fanns bröd, rostbiff, fläskstek och korv samt kokta grönsaker, morötter med blast samt russin, äpplen och nötbladning. Bestick fanns inte.. eftersom vikingar bara använde kniv, och då sin egen. Servetter? Nej, torkar av sig, det gör man på grannen :)

Vädret som tidigare under dagen varit lite varierat slog om och solen visade sig så länge den var uppe. Efter maten försvann en del in i det stora vikingahuset(som fluttats dir från en annan närstående plats våren 2003) för att värma sig. Att slå sig ned i hövdingstolen och luta fötterna mot eldstaden var en mycket angenäm upplevelse (som jag vågade göra när jag var där inne själv).
    
[Inuti vikingahuset][På plats vid ingången]
Utomhus drog tre mycket duktiga musiker och två sångerskor igång. Några tog en promenad till en närbelägen offerlund för att "smöra" lite för gudarna. Själv försökte jag hålla öronen och ögonen öppna, och efter ett tag var det dags för mig att bege mig hemmåt. Jag lämnade tillbaka det varma klädesplagg jag fått låna och begav mig till bussen. Det var värt resan alla gånger!
    
[Stiliga flyers och biljetter]
Vikingagruppen Tören bildades 1994 och är verksam mestadels i Stockholm med omnejd. Törens huvudsakliga målsättning är att på ett tidsenligt och verklighetstroget sätt förmedla vikingatida kultur och hantverk så att så många som möjligt ska kunna ta del av det fantastiska kulturarv som vikingarna lämnat efter sig.


Tack till vikingaföreningen Tören som bjöd på en underhållande och lärorik dag 040512! Kontaktpersoner i Tören (www.toren.nu) är ordförande Peder Lovén (peder.loven@home.se) och Magnus Ryden (magnusryden77@hotmail.com).
Läseböckernas läsebok! Drakskepp och dödsängel 152:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe