startsidanStudiebesök: Festivalen Nordmyt

En småregnig lördagmorgon beger jag mig tillsammans med några vänner till Folkkulturcentrum på Skeppsholmen i Stockholm för att se Sveriges första festival om fornnordisk mytologi. Jag är väldigt imponerad av programmet. Från klockan 11.00 - 20.00 startar varje timme 5 parallella föreläsningar/workshops. För sin biljett (vuxenpris 150:-, gratis under 15) kan man välja och vraka bland utbudet. Även om jag bestämt mig för exakt vilka aktiviteter jag ska välja byter jag direkt ut min första aktivitet, eftersom några sistaminuten ändringar i programmet leder till ett nytt spännande första val.

När vi lämnat våra förköpsbiljetter i kassan kommer vi in en lokal som bland annat innehåller ett stort bokbord med en mängd intressanta titlar samt en servering. En väldigt lång kö bildas så fort serveringen öppnar och jag lyckas på något sätt komma sist, men till slut får jag äntligen min bulle och mitt kaffe.

Vi inleder med att utanför lokalen i ring inbjuda gudar, gudinnor och diverse andra att vara med oss under dagen. Ceremonin hålls av Carl Johan Rehbinder (f.d. ordförande i Sveriges Asatrosamfund).

[Inledningsceremoni]
foto J. Rehbinder
Så jag inleder 11.00 med Information: Vad är Nordmyt av Ida Junker (sagoberättare på Nordiska museet) och Per Lundberg. De pratar om hur Nordmyt bildades samt hur man blir medlem, men vi han också med en del småprat.

Klockan 12.00 är det dags att se Carl Johan Rehbinders Föredrag: Magiska runor och nordisk mystik. Ordet runa betyder hemlighet! Föreläsningen är fängslande från första början och han talar om att runor, som oftast är raka eller diagonala, även kan vändas upp och ned eller spelgelvändas. Av 6.000 kända runinskrifter finns ca 3.500 i Sverige. Vidare berättar han att läskunnigheten på vikingatiden var runt 30% och att det var vanligt att man döpte sina ägodelar. Han talar också om några specifika runalfabet och runstenar samt berättar att Karl den 12:e använde runor som chiffer.

[Magiska runor och nordisk mystik]
foto J. Rehbinder
Klockan 13.00 smyger vi in på Margareta Nobells (völva och Fil. kand. i socialantropologi) Workshop: Från stav till kvast om sejd. Alla fick slå sig ned på varsin stol i en ring och en stav gick runt. Den som hade staven fick säga något kort om sig själv och varför man var där. Sedan fick alla deltagare möjlighet att kika in i sejdmagikerns verklighet med hjälp av en trumma och guidad meditation där man startade i en skogsdunge med att berätta vad man såg. Denna aktivitet var ett dubbelpass, men vid halvtidspausen var jag så ofin att bröt för att kolla in en annan aktivitet. En kompis som stannade tyckte att workshopen var både intressant och tankeväckande, trots en inledande skepsism. Att magen kurrade gjorde nog sitt. Vi hade nämligen inte lust att offra en föreläsning för att ta en timmes matrast, men eftersom vi blev hungriga beslöt vi oss för att handla med oss något in på nästa föreläsning. Det blev en supergod tunnbrödsrulle med kyckling i vitlökssås och en folköl (som inte var så dum den heller).

14.00 startar Mats Rehnman (verksam som professionell berättare) som med stor inlevelse framför Berättelsen: En klunk av Kvasers blod. Det hela är mycket underhållande, trots att jag läst denna myt ett flertal gånger. Under denna föreläsning råkade jag och min kompis ut för ett skrattanfall när hans torshammare gjorde en djupdykning i hans ölburk och vägrade att komma upp (d.v.s lyckades fastna inuti burken).

Efter den lättsamma historien är det dags för ett allvarligare ämne så 15.00 ansluter vi oss till Mikael Permans (medgrundare till Sveriges Asatrosamfund) Föredrag: Etiska och moraliska uppfattningar inom asatron. Han pratar bland annat om hur viktigt familjen var på vikingatiden, och att vad som sades efter ens död var viktigare då än det är i nutid. Han talade om att vikingar inte alls bara var slagskämpar, utan ett mycket gästfritt folk och här tas kopplingen till nazism upp. Ett läskigt nid, riktat till dem som missbrukar symbolerna, avslutar det hela.
[Völvan Margareta]
foto J. Rehbinder
[Mats berättar om Kvaser]
foto J. Rehbinder


Klockan 16.00 är det dags för Johanne Hildebrandt (känd från bland annat boken Blackout, om sina tio år som krigsreporter på Balkan samt som krönikör på Aftonbladet) om sin vikingatriologi Freja, Idun och Saga.

Johanne inleder med att prata om sina böcker och att hon prioriterat att tala på dagens festival framför Bokmässan i Göteborg. Hon berättar också att en dröm med stenåldersbyggnader givit henne inspiration att skriva denna triologi, som dessutom skrivits ur ett kvinnligt, ofta bortglömt perspektiv. Hon talar om Freja som inte bara är en fjollig kärleksgudinna utan en självständig, ensamstående, och rik kvinna med egen gård som har sex med vem hon vill. Här kommer återigen en koppling till dagens samhälle där många tjejer mår dåligt, tjänar sämre än män, blir kallade öknamn, blir ofredade och misshandlade o.s.v. Det känns mycket engagerande och aktuellt! Jag passar också på att få en bok signerad till en vän samt överräcka ett visitikort till Ginnungagap (behöver jag verkligen tala om det?).

Detta är en av dagens höjdpunkter för mig och jag antecknar febrilt för att få med allt av värde i mitt block. Jag vet inte så mycket om "ämnet" eftersom jag vid tidpunkten inte läst Johannes böcker (det har jag nu och jag blev mycket nöjd). Kanske det var därför det var så givande?

När klockan närmade sig 17.00 var det dags att lyssna på Svante Norrs (fil.dr. i arkeologi) Föredrag: Ynglingaätten i dikt och verklighet. Ynglingatal är en ynglingauppräkning i diktform som återger skandinaviska kungar genom 27 korta meningar. Tyvärr började man bli lite trött efter den intensiva lyssnandet sedan 11 och den här föreläsningen kändes ganska teoretisk, jag hade gärna planerat in den tidigare under dagen för at kunna tillgodsgöra mig informationen bättre. Denna aktiviteten var den enda där man fick med sig ett papper därifrån, vilket var mycket trevlig och något fler föreläsare borde tagit efter (det var ju inte alla som antecknande lika flitigt som jag).
[Benflöjtstillverkning]
foto J. Rehbinder
[Underhållning på Nordmyt]
foto J. Rehbinder


Sedan klockan 18.00 var det dags för kvällens sista aktivitet. Den glade norrmannen Ragnar Haagensen (lärare, med eget företag som föreläsare om fornnordisk mytologi) såg till att vi fick avnjuta Berättelse: Loke, gud eller jätte. Med många yviga gester berättar Ragnar om olika tillfällen då Loke förekommer inom den nordiska mytologin, oftast när han gjort eller är på väg att göra något dumt. Han berättar om olika straff som tilldelats Loke och även om straffet Loke inte kom undan, när han kedjades på ett klippblock med en giftorm som droppade etter rakt över honom. Hans trogna fru Sigyn höll en skål över hans ansikte för att skydda honom från dropparna. När hon blev tvungen att byta skål skalv Loke så att det blev jordbävningar hos människorna i Midgård. Ragnar avslutar med berätta om att Loke och Heimdall, som alltid hatat varandra, slutligen lyckas. blabla.. då de i ragnarök dödar varandra.

19.00 har tiden kommit till avslutningsceremonin ute på gården. Vi bildar återigen en ring och tackar för dagen. Medan morgondagens ring bestod av främlingar, känns människorna i ringen nu nästan bekanta. En av arrangörerna Ida Junker, gör en kort avstämmning över dagen som gått. Alla inbjuds att stanna kvar på blot och efterfest, men eftersom jag har planer för kvällen tvingas jag att avbryta dagen här. Det känns också som att jag måste vila huvudet efter alla nya intryck.

Trots att jag valde alla mina aktiviteter själv, kändes det i efterhand tråkigt att jag inte valt åtminstone en aktivitet med inriktning mot teater eller musik. Men det fanns helt enkelt inte tid, man blir lätt villrådig när det fullkomligt kryllar av intressant föreläsningar (man är ju inte van att det finns något alls inom ämnet). Men nog skulle det varit intressant att tillverka en Birkaflöjt i ben, höra Birgitta Onsells Gudinnebilder i norr och söder eller se teatern Korpgudens son. Nordmyt har enligt arrangörerna skapats för att ge myterna ett forum, för att ge plats åt berättandet, gestaltandet och levandegörandet av våra gamla nordiska berättelser. Det tycker jag att de lyckades bra med!

Om Nordmyt eller något liknande upprepas igen kan jag rekommendera er varmt att infinna er där!

[Del av det fullspäckade programmet]


[Besökare på Nordmyt]
foto J. Rehbinder


[Ljuspel]
foto J. Rehbinder
Fakta: Nordmyt är en festival som en grupp historieberättare, författare, konstnärer, musikanter, skådespelare m.fl. gemensamt har tagit initiativ till. Vi vill tillsammans visa olika sätt att gestalta den enorma rikedom vi har i vårt nordiska kulturarv - i musik, bild, dans - och rent berättande. Det handlar om våra myter, våra urgamla sagor och sägner, som har så enormt mycket att ge oss än idag.


Tack till alla som hjälpte till med Nordmyt för en underhållande och lärorik dag 030927! Nordmyt (www.nordmyt.nu) är i dagsläget vilande och många är nu aktiva inom Idavallen (www.idavallen.nu) istället.
Målardags! Viking Designs CD och bok 116:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe