startsidanStudiebesök: Höstblot på Frösåker [gästartikel]

Jag och min vän Olof styrde kosan mot Västerås en fredag eftermiddag (2004-11-06). Vi skulle på höstblot i Frösåker som ligger någon mil utanför Västerås. Olof som var där i fjol berättade att det kan vara lite svårt att hitta och han hade helt rätt. Nåväl, vi kom fram klockan 18.00 och det var mörkt. Eftersom det skulle vara marknad nere vid bryggan så åkte vi förbi Frösåkers Golfklubb och ytterligare en kilometer. Efter lite krånglande i mörkret så hade vi fått upp tältet och kunde tända en brasa. Vi tittade på stjärnorna, drack mjöd, frös lite och undrade vart alla andra var någonstans.

Vi vaknar tidigt på lördag morgon och undrar fortfarande var alla är. Vi får senare reda på att dom tillbringat kvällen uppe vid golfklubben. Eftersom det är bestämt att vi inte ska smida på plats utan bara sälja lite grejer så kan vi ta det lugnt och invänta dom andra. När marknaden väl kommer igång så kommer även regnet. Detta innebär två saker: det kommer inte så mycket folk och dom som kommer vill in i vårt tält. Dom vet nämligen att vi har en kamin där. Dagen flyter på rätt bra trots regnet. Man dricker lite mjöd och pratar med folk, både folk man känner och folk man inte känner. Olofs flickvän Helen anländer på eftermiddagen och det är hon som tagit alla korten. (Det är även hon som håller ordning på oss senare under kvällen). Arrangörerna bjuder alla deltagare på lunch som består av ärtsoppa, bröd och varm lingondricka.
    
[Det börjar komma lite folk]
På eftermiddagen är det dags för vikingabröllop. Det är shamanen Kent och hans fru Karin som ska gifta sej. Dom har förvisso redan varit gifta i två år men nu vill dom göra det på riktigt. Det är en fin mässa ute på bryggan med körsång och trummor. Vigselförrättaren Blondie sköter det hela på traditionsenligt vis. Efter bröllopet stänger marknaden och det är dags att göra sej redo för festen. Vi har lite tur som får skjuts upp till festsalen. Det är dryga kilometern mellan marknadsplatsen och festsalen och jag får rådet att ta med en ficklampa. Det var ett bra tips för det är svart som i en kolkällare när man ska tillbaka till tältet.

Stämningen utanför festsalen är mycket hög och det eldas i två stora fyrfat. Till slut blir vi insläppta och festen kan börja. Salen är stor och det är högt i tak. Det finns ett högsäte, en liten scen, buffébord och en rejäl bar. Vi får äran att sitta med i högsätet och salen fylls snart av hungriga vikingar. Det är ungefär 250 vikingar som har kommit till denna fest. Efter ett litet tal av Puh och hans vänner är det dags att hugga in. Det är som ett stort julbord fast utan Janssons frestelse. Kött, korv, fisk, ost, sallad, potatis, såser, det är mat i mängder. Man plockar på sin tallrik och äter. Sen gör man om det. Jag har sällan blivit så mätt. Mitt i frosseriet så äntrar Poeta Magica scenen. Jag är normalt inte så förtjust i vikingatida musik men Poeta Magica gör det bättre än någon annan.
    
[Bröllop på Frösåkers brygga med kören i bakgrunden]
När klockan är 19.30 så börjar jag bli trött i ögat. Det är väl en kombination av dålig sömn (läs: snarkande kamrat), mjöd och mycket mat. Jag gör den mödosamma vandringen till tältet själv och hoppas få lite sömn innan snarkande kamrat anländer. Tyvärr så hoppas jag förgäves.

Söndag morgon klockan 06.00 vaknar jag av att jag fryser. Jag finner lite tröst i att jag i alla fall inte är en låtsasviking som sover på vandrarhemmet. Jag väcker Olof och vi bestämmer oss för en tidig hemresa eftersom jag anser att jag är redo för lite bilkörning. Olof har tydligen brutit tummen på sin nattliga färd och är inte till mycket hjälp när tältet ska rivas. Vi får en rejäl frukost på golfklubben (ingår i priset) och sen bär det av hemåt.

    
[Utsikt över festsalen från högsätet.]
Det har varit en väldigt trevlig helg. Massor med likasinnade vänner, god mat i mängder och en rejäl dos av Olofs dundermjöd. Vad mer kan en helgviking begära? Ett stort tack till Kungsörs Arkeologigrupp (KARG) och Puh och hans vänner för ett väl genomfört arrangemang.

Tips och fakta

Anmälningsavgiften är överkomliga 300 kronor. För det får du marknadsplats (om du vill), ovan nämnda överflöd av mat samt en brakfrukost. För att inte nämna en trevlig afton. Du måste ta med dig egna bestick, tallrik och mugg om du inte vill äta på papperstallrik och om du tänker sova i tält så bör ta med dig en ficklampa. Du måste även vara tidsenligt klädd. Information lämnas av Göran Hall, KARG: goran.hall@se.abb.com

Vi ses kanske nästa år,
Patric Semb, smedhalva

    
[Tillsammans med trevliga bordsgrannar]

Tack till Patric Semb som inlämnade denna artikel till Ginnungagap.
Nyfiken? Historical Atlas of the Viking World 177:- på Adlibris [visa alla]


Axe [Artiklar] [Asgård] [Djur] [Gudar] [Jättar] [Magi] [Muren] [Runor] [Länkar] [Sägner] [Ting] [Viking]

[Sök] [Kontakt] [Skriv ut sidan] [In English]
Axe